Uz Lungomare od Lovrana do Opatije


"Lovran je najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije. Sačuvao je svoju povijesnu jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije. Stari grad je bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće. 

Posebnu draž staroj urbanoj jezgri Lovrana daju dvorišta (kortili) ukrašeni stubištima i trijemovima sa kamenim cisternama u sredini."


Uski prolazi kao labirint kroz Stari grad.


Glavni trg sa župnom crkvom Svetog Jurja.


"Nasuprot župne crkve nalazi se stara zgrada gradskog poglavarstva, srednjovjekovni objekt na kojemu je u 19. stoljeću u luneti iznad portala izrezbaren u drvu lik Svetoga Jurja, zaštitnika grada Lovrana i lovranske župe, koji kopljem probada zmaja."


"Luneta portala zgrade na Trgu sv. Jurja okružena je drvenim reljefom brkate i bradate figure zastrašujućeg pogleda – 'Mustaćona'. Čuvao je kuću od svih mogućih neprijatelja i nevolja."


Još jedan zaštitnik kuće koji otpuhuje svu negativnu energiju koju bi ukućani mogli skupiti dok borave izvan nje.


"Samo naselje Lovran dobilo je naziv po lovoru (laurus nobilis), kojega se može naći u obilju u samome mjestu i široj okolici. 

Obilje vegetacije, te visoka koncentracija soli u moru, do 37,8 ‰, rezultiraju bogatim biljnim i morskim aerosolom, što već više od stotinu godina čini Lovran područjem privlačnim za odmor i liječenje."

Za Lovran možemo reći da je grad cvijeća jer svaka kuća ima neko bilje i cvijeće oko sebe.




Ogromni cvijet hibiskusa :)


"Početkm 20. stoljeća, u vrijeme kada Lovran postaje turističko-liječilišni centar, sagrađena je Obalna šetnica (Strandweg–Lungomare) koja dužinom od 12 kilometara spaja Lovran s Voloskom." Dao ju je sagraditi austrijski car Franjo Josip I. 1885.g.
 
Početkom 20.st. Lovran i Opatiju povezivao je i električni tramavaj!



Skrivene plažice i raskošne vile uz Lungomare.



"Ika je staro ribarsko mjesto smješteno na padinama Učke. Pomorstvo, brodogradnja i ribarstvo odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju života ljudi toga kraja. Ikarsko je brodogradilište odnosno škver postojalo još daleke 1719. godine." 

Danas je Ika poznata i po manifestaciji "Vino i vruja" kad se nekoliko tisuća butelja vina potapa i vadi iz mora nakon godinu dana odležavanja. Događanje prati i regata tradicijskih barki - guceva.


Ičići su malo mjesto, najpoznatije po svojoj plaži, ali i restoranu "Lučica" gdje možete pojesti najfiniju u najjeftiniju ribu ispod milijun školjkica, točnije njih 30 000 :)




Dnevni ulov :)


"Opatija je središte 30 kilometara dugačke rivijere smještene između zelenih obronaka planine Učke i morskog plavetnila."


"Projekt Hrvatska ulica slavnih pokrenula je krajem 2005. agencija za odnose s javnošću Apriori komunikacije s ciljem da se simbolično nagrade osobe koje su svojim sportskim, znanstvenim, kulturnim ili umjetničkim radom doprinijele promociji Hrvatske u svijetu."


Opatiju posebno krase njeni parkovi i cvjetnjaci.




"Opatijski portić tradicionalno je mjesto polaska izletničkih brodica legendarnih opatijskih barkajola, zanimanja koje je nastalo iz potrebe za prijevozom - isprva tereta, a zatim putnika." 



Umjetnički paviljon Juraj Šporer, izgrađen 1900., izvorno je bio slastičarnica u koju su svakodnevno vlakom iz Beča dopremani svježi kolači. Trenutno se u paviljonu održava izložba "Picasso i Miró: Prijateljstvo sloboda".




Skulptura "Djevojka s galebom" iz 1956. godine fotogenična je s koje god strane je gledali, a prije je na njenom mjestu stajao kip “Madonne del Mare,” čija se pozlaćena kopija danas nalazi pred crkvom sv. Jakova.



Crkva sv. Jakova i samostan ili opatija po kojem je Opatija i dobila ime. 



Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije koja se počela graditi 1906. donacijama plemića i cara Franje Josipa. I danas stoji nedovršena i možda je baš zbog toga zanimljiva i posebna.





"Opatija ima svoj tajni vrt, zelenu oazu mira skrivenu usred gradske gužve, s jedinstvenim pogledom na Kvarner. Ime joj je - Amerikanski vrtovi. Na više od osam tisuća kvadratnih metara prostire se raskošni perivoj, smješten sasvim nadomak centra Opatije i gradskog kupališta Slatina, ali kao obavijen nevidljivom opnom mirnoće, tišine i spokoja. 

Desetljećima nedostupni javnosti, Amerikanski vrtovi nedavno su otvorili svoja vrata posjetiteljima, koji prolaskom kroz monumentalna vrata postavljena na kamenim stupovima uranjaju u more brižljivo očuvane vegetacije, osmišljene upravo za opuštanje „duha i tijela“. 

Gotovo puno stoljeće duga je povijest Amerikanskih vrtova, a započela je „dvostrukom ljubavnom pričom“. 








Uz opatijske parkove, tu su i opatijski hoteli kao priča za sebe, a najpoznatiji od njih - hotel Kvarner - najstariji hotel na istočnoj obali Jadrana.



Comments