Bogatstvo otočića Košljun i Punat

Nekoliko minuta vožnje brodićem od Punta do otočića Košljun na otoku Krku (ime mu dolazi od latinske riječi castellum = dvorac) i odmah uranjate u njegov mir i tišinu, samo pjesma zrikavaca. Otočić samo 6 metara iznad razine mora i opsega manjeg od 1 km, zaštićen kao park šuma na kojem je zabilježeno čak 389 vrsta biljaka i 151 vrsta gljiva!





Na otočiću se nalaze i četiri muzeja: arheološki, sakralni, etnografski i prirodoslovni koji upotpunju priču o Košljunu i Krku.



Numizmatička zbirka novčanica iz cijelog svijeta!



Poznate osobe: Franjo Orlić Ladić, djed je Francisca Orlicha Bolmarcicha, predsjednika Kostarike (1962.-1966.), emigrirao u Kostariku 1873., osnivač Austro-hrvatskog parobrodarskog d.d. s četiri broda koje je održavalo redovite linije po Kvarneru, pokretač tvornice tjestenine u Puntu, jedan od osnivača "Kupališnog društva" u Puntu 1905.





"Na otočiću je prisutnost redovnika preko tisuću godina - najprije benediktinaca pa onda franjevaca - ostavila tragove molitve i rada. Nad ulazom u samostan je franjevački pozdrav "Mir i dobro" napisan glagoljicom te četiri grba: franjevački, raniji i kasniji grb Frankopana, a u sredini je hrvatski šahirani grb."

Samostan ima bogatu knjižnicu od oko 30 000 knjiga!



Crkva Navještenja Marijina dovršena 1523. ostavštinom Katarine Frankopan Zrinski koja je u njoj i pokopana.



"Na otočić Košljun dolazi se prvenstveno zbog kulturne baštine i posebnog ozračja što ga udahnjuju redovnici - franjevci i njihov poznati samostan kao svetište i bogata kulturna riznica ovog dijela otoka Krka. Već na prvom iskoraku na tlo otočića, kip sv. Franje Asiškoga s pripitomljenim vukom simbolički ukazuje da divlja priorda može postati čovjeku prijatelj - a upravo tako je i s prirodom na Košljunu. Stoljetna šuma hrasta crnike zaklanja i štiti samostan i čuva plodno tlo što bi ga inače ispuhnuli vjetrovi i isprala kiša."








"Kroz šumovit otočić prolazi i križni put u okviru kojega je i kapelica svetog Jerusolima. Postaje križnog puta raspoređene su u obliku tlocrta Jeruzalema." 




"Nekadašnji Punat nalazio se otprilike na područje današnje Buke, tj. tamo gdje je danas novi dio naselja. Obala ispred Buke naziva se Punta Debij. Prema tom tumačenju, Punat je dobio ime upravo prema tom rtu tj. punti. 

Tragova naseljenosti ima od prapovijesti, zatim iz doba Ilira te stare Grčke i Rima. Punat se između 1921. – 1943. zvao Aleksandrovo, u čast Kralja Aleksandra. Odluku su donijeli sami mještani (općinsko vijeće) i to gotovo jednoglasno."

Župna crkva Presvetog Trojstva iz 18. st., zanimljiva zbog naknadih proširenja iz 20. st.


"Camino Krk - srednjovjekovna krčka hodočasnička ruta, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova. Camino Krk je kružna ruta Krk – Porat – Omišalj – Dobrinj – Vrbnik – Baška – Kornić koja obuhvaća čitav otok. Duga je oko 107 kilometara." 





Puntarske plaže




Restoran Buka - mjesto za opuštanje i gastronomske užitke :)



Comments