Park prirode Papuk - prvi hrvatski geopark, park-šuma Jankovac, geološki spomenik Rupnica, Požega i Sokolovac


"2007. godine Papuk je zbog vrijednog geološkog nasljeđa postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj - Papuk Geopark."
Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta.“

"Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume."




"Prvi stanovnici Jankovca, u 18.st., bili su staklari o čemu svjedoče još tri preostala spomenika na staklarskom groblju iznad planinarskog doma. Zbog velikih količina vapna i pepeljike iz pepela starih bukvi, Jankovac je bio idealno mjesto za proizvodnju stakla."



"Dolina Jankovac dobila je ime po voćinskom vlastelinu, Josipu pl. Jankoviću, velikašu, čudaku i samotnjaku. Napustio je lagodni život u Beču, preselio se u ovu dolinu, izgradio lovačku kuću, jezera, uredio šetnice po dolini i ispod slapa Skakavac. Umro je 1861.g. i zaželio da mu posljednje počivalište bude u ovoj strmoj stijeni."



"Bukove šume prekrivaju 65% Parka prirode Papuk. Plava papučka bukva je naziv za poseban ekotip bukovih stabala koji rastu na pojedinim područjima Papuka, a zbog uvjeta staništa imaju posebnu plavkastu boju."



"Slap Skakavac dobio je ime po tome što je s vremenom mijenjao svoj položaj. Visok je 35 metara, napaja se vodom s izvora Jankovačkog potoka, a obrušava se u kanjon potoka Kovačice. Tijekom tisuća godina slap je mijenjao svoj položaj, a uz pomoć sedrotvornih mahovina i alga stvorio je veličanstvenu sedrenu barijeru preko koje se slap prelijeva."




"Park prirode Papuk ima jedinstven položaj u kolizijskoj zoni dvaju makroploča - Afričke i Euroazijske. Na malom području susrećemo različite vrste stijena (magmatske, sedimentne i metamorfne).

Rupnica je prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, proglašen zaštićenim 1948. g. zbog izvanredno rijetke morfološke pojave vulkanskih stijena - stupastog lučenja albitskog riolita. Najljepši su svjetski primjeri takvih stupova na lokalitetima Giant's Causeway na sjeveru Irske i Vražji toranj u Wyomingu."





"Požega se nalazi u središnjoj Slavoniji, u prostranoj Požeškoj kotlini koju okružuje ovalno raspoređeni vijenac starog gorja Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Ulice grada ulaze duboko u obronke Požeške gore, vijugaju uz brojne potoke i gotovo je nemoguće pronaći ijednu prometnicu koja se siječe pod pravim kutom."



"Sokolovac je slavna uzvisina koja je dobila ime po fra Luki Ibrišimoviću Sokolu, koji je upravo s njegovih padina potjerao Turke iz Požege. 

Uz šetnicu koja se proteže od Trga sv. Trojstva preko Kalvarije do brda Sokolovac stoji 16 ploča s pričama o prošlosti, geologiji, vegetaciji te životinjskom svijetu. 

Vinogradi na povijesnom lokalitetu Sokolovac odlikuju se tlima zasićenim željezom koja su nastala na vulkanskoj podlozi što pogoduje vinovoj lozi."








Comments