Od Osijeka - grada na Dravi do Dunava


Jedan od najljepših ukrasa grada - pješački viseći most na Dravi, sagrađen 1981., zvao se Most mladosti, a sad ga svi zovu jednostavno Bijeli most.

"Tijekom 2017. godine pješački most dobiva novu dekorativnu rasvjetu u velikoj akciji prikupljanja čepova Coca-Cole koja se obvezala financirati dekorativnu rasvjetu pješačkog mosta ako se u Osijeku skupi 108.048 čepova Coca-Cole, odnosno broj čepova koliko je Osijek imao stanovnika prilikom popisa stanovništva 2011. godine."

Hotel Osijek izgrađen 1977. u Zimskoj luci pored Drave.

Natpis na klupi: "Moj Osijek pun je sunca, uz Dravu miran i tih..."

Na Svjetski dan glazbe tamburaši uz Dravu pjevaju: ... kog' je sad opila žuta ruža s Dunava ... samo da još jednom čujem ja tamburaše s Dunava ...

Osijek je grad neobičnih skulptura! 
Sfinge u Sakuntala parku, isred kipa Sakuntale - indijske mitološke kraljice.

Kip slona - jedna od priča glasi da ga je u 19. st. postavio osječki trgovac ne bi li privukao kupce u svoju trgovinu.


Spomenik Picassu na osječkoj Promenadi.


Spomenik Franji Krežmi - hrvatskom violinistu i skladatelju.


Spomenik žrtvama Domovinskoga rata, popularno zvan "radijator". Ispred njega skulptura Augusta Cesarca zvana "šetač".

Spomenik Franji Tuđmanu.

"Secesijski se stil u gradu Osijeku pojavio gotovo istovremeno kada i u glavnom gradu monarhije, Beču. Naime, mala skupina bogatijih Osječana bila se zbog poslovnih razloga ili dokonosti u prilici susresti s najnovijim stilskim kretanjima i modom u samom središtu Austro-Ugarske monarhije."


"Nekadašnji hotel Royal iz 1905. godine. Ova historicistička zgrada možda je najpoznatija po pričama o jednome od njenih najvjernijih posjetitelja iz prve polovine 20. stoljeća, razbojniku Čarugi. On je naime volio objedovati samo u najfinijim restoranima, a sam je sebe nazivao „slavonskim Robinom Hoodom“ s jednom ipak bitnom razlikom – svoj plijen nije rado dijelio sa siromašnima."

"Biser secesijske umjetnosti u gradu Osijeku je zgrada kina Urania. Kino je navodno građeno ne samo za potrebe filmskih predstava već i kako bi se u nju smjestila masonska loža „Budnost“. Sama zgrada puna je simbolike..."


Osječka ljepotica od crvene opeke: Kon-katedrala sv. Petra i Pavla.


"Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave – Tvrđe, u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova, Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi."

Grad unutar Tvrđe...



Jozo Trovač - Vaš No1 trovač 😊

Meni najlješi osječki trg - Trg Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi rekonstruiran je i uređen u sklopu projekta "Stara pekara" koji je financirala Europska unija. Na površini neuređenog parkirališta stvoren je suvremeni prostor za održavanje raznih manifestacija.


Nije skela, nego kompa 😊. "Koliko je kompa za Osječane normalna pojava, za sve ostale, posebice strance, intrigantno je plovilo. Prvo zato što plovi usred prirodnog toka vode “okačena” o čelično uže, a drugo - jer je vožnja besplatna".


Čišćenje Drave od plutajućih stabala.

Zanimljivi Osječki ZOO.




Osječka Copacabana ili skraćeno Kopika.


Park prirode Kopački rit - Šetnica bijelog lopoča. Malo haiku poezije: "Iz vode iskoči ribica - zamalo ispred štukinih usta...; Kornjačin oklop skotrljao se u baru i - zaplivao; Sunce palo u šaš na nebu - procvali lopoči".

Kopački rit - jedinstvena Europska delta koju čine vode Dunava i Drave. Plovidba električnim brodom po jezeru Veliki Sakadaš; prevoze se ljudi i lastavice u gnijezdu 😊



Drveća ogoljena od kormorana koji zajedno dnevno pojedu i do tonu ribe.

Kopačevo - restoran "Kormoran", primjerak ledenice u kojima se nekad čuvao led, i samo 1 metar ukopana u zemlju, daje takvu svježinu.

Domaći specijalitet - perkelt od jelena (domaći rezanci i gusti saft).

Plodne slavonske ravni, na putu prema Aljmašu i Vukovaru.



Aljmaš - prelazak gusaka preko ceste. Aljmaš - selo u općini Erdut na desnoj obali Dunava, poznato po marijanskom svetištu Gospe od Utočišta. Nova crkva izgrađena je u obliku dunavskog labuda.

Vukovar - spomen-križ na mjestu ušća Vuke u Dunav.

Vukovarski vodotoranj - lagana glazba koja se čuje unutar tornja ostavlja najjači dojam od kojega se čovjek naježi.


Ti čarobni osječki zalasci sunca ...


Comments

Post a Comment