Izlet u Liku - Baraćeve špilje, stari grad Drežnik, vojni aerodrom Željava, izvor Slunjčice, Rastoke




Za početak našeg izleta po Lici, jutarnja kavica na Rastokama, bez gužvi, samo žubor vode i pokoji turist.



Zatim odlazimo do Baraćevih špilja koje su zaštićeno prirodno područje nedaleko od Rakovice. U pratnji vodiča moguće je ući u Gornju Baraćevu špilju, a dok čekamo na početak ture odmaramo na drvenim ležaljkama s pogledom na guste krošnje zasađenih smrekovih stabala.



Kućnim ljubimcima ulaz u špilju nije dopušten pa je za njih uređen parking.


Prije ulaza dobivamo zaštitne kacige, oblačimo topliju odjeću jer temperatura u špilji je uvijek 9 stupnjeva celzijevih. Prolazimo pored guana - izmeta šišmiša, pa kostura špiljskog medvjeda, naravno stalagmita i stalaktita i za kraj vodič isključuje rasvjetu da možemo imati iskustvo apsolutnog mraka - meni je bio osjećaj kao da lebdim u svemiru.



Sljedeći na putu nam je Stari grad Drežnik - prekrasna utvrda uz neobično suhi kanjon rijeke Korane.




Prolazimo dalje pored uredno uređenih okućnica, nudi se smještaj turistima koji dolaze na obližnje Plitvice. Iznenađuje nas i prekrasni moderni hotel Lyra uslijed "ničega", u Ličkom Petrovom Selu, kroz koje prolazimo tražeći napušteni vojni aerodrom Željava. Podno planine Ličke Plješivice prvo nailazimo na stari avion obrastao žbunjem, djeluje nestvarno. Avion je oblijepljen naljepnicama raznih moto klubova, a ubrzo začujemo zvukove motora i veselih motorista koji se dolaze ovdje fotografirati. 





Vozimo se dalje i ne skrećemo s cestice jer je područje aerodroma još uvijek pod minama i upravo se vide tragovi razminiravanja. Stižemo do jednog od podzemnih tunela i tu nas opet iznenađuje veseli klub ljubitelja kabrioleta koji upravo fotografiraju svoje ljubimce na ulazu tunela. Za šetnju tunelima koji su u potpunom mraku nemamo svjetiljke, ali zato guštamo vozeći se jednom od napuštenih avio pista uz samu granicu BiH.




Na povratku s nestvarnog aerodroma Željava, 5 km prije Slunja pronalazimo i izvor rijeke Slunjčice s njenim nestvarnim bojama. Pored napuštenih mlinica dolazimo do samog izvora hladne i bistre rijeke koja ubrzo završava u Rastokama rastačući se u rijeku Koranu.




S prekrasnim pogledom na Slunj i Rastoke, uz Napoleonov ambar nedugo je otvoren restoran Ambar koji nudi tradicionalna jela ličke kuhinje, a njime savršeno završavamo izlet po ovom dijelu lijepe naše - iskonske, tradicionalne, ali i neočekivano moderne Like.




Comments