Zeleno-plava ljepota: Bohinjsko jezero, Sava Bohinjka, Slap Savica



Bohinjska Bistrica i kamp Danica koji se smjestio na spoju Save Bohinjke i Bohinjske Bistrice









Bohinjsko jezero - smješteno u srcu Julijskih Alpa, u sastavu Nacionalnog parka Triglav, najveće prirodno jeezero u Sloveniji, nastalo pod utjecajem ledenjaka, u njega utječe rijeka Savica, a istječe Sava Bohinjka.



Selo Ribčev Laz - s crkvom iz Sv. Janeza Krstnika (Ivana Krstitelja) iz 13.st. i spomenikom četvorici planinara koji su se prvi popeli na Triglav 1778. g.





Ribčev Laz - hotel Jezero i slovenska kremna rezina (kremšnita)





Stazom uz sjevernu obalu Bohinjskog jezera od sela Ribčev Laz do sela Ukanc - 6 km











Pogled prema skijalištu Voglu - žičara s gondolama skoro nevidljiva



Bohinjsko jezero - selo Ukanc







Rijeka Savica





Pogled na Bohinjsko jezero sa slapa Savica, nekada je ledenjak dosezao skoro do vrha planina



Spomenik austrijskom nadvojvodi Ivanu - Unuk kraljice Marije Terezije Slap Savica posjećuje 1807. g. Bio je veliki ljubitelj i istraživač Alpa.



Slap Savica - treća najposjećenija atrakcija u Sloveniji. Na 1300 metara nadmorske visine nalazi se Črno jezero koje ponire i malo niže na visini od 870 m izvire u obliku slapa visokog 78 m.



Hidroelektrana Savica - izvor zelene energije. 1916. Austrougarska vojska postavlja vojnu elektranu Savica. 1947. Gorenjske elektrane grade prvu elektranu u tadašnjoj Jugoslaviji. Elektrana je i danas važna zbog svoje ekološki čiste energije.



Negativni ioni - Jačaju imunološki sustav tijela i potiču opskrbu kisika u mozgu, aktivirajući um i tijelo i donose mentalnu energiju. Većina negativnih iona (od 5.000 do 50.000 po kubnom centimetru) prisutni su u planinama, na moru i u šumama. Kod slapa Savica količina negativnih iona dosiže 100.000 aniona.

Prema uputi, zatvorih oči da osjetim tu pozitivnu energiju, tijelo mi se odmah opušta i skoro zaspah stojeći. Da li je to zbog utjecaja ugodnog hladnog zraka, viška kisika ili negativnih iona, ne znam, ali osjećaj je bio dobar :)



Statua zlatoroga uz jezero - Legenda o zlatorogu - Priča poučava da nastaje nevolja kada se naruši sklad čovjeka i prirode.

Comments