Coffee & Chocofest u "Džamiji"

Dakle, mislila sam kako je ovaj Coffee & Chocofest u "Džamiji" isto što i onaj masovni sajam čokolade što se inače održava na Trgu, ali ovo mi izgleda puno bolji koncept. 
Osim klasične prodaje kolača i čokolada, ima zanimljiva izložba interesantnog slovenskog slastičara - slike su napravljene od čokolade i uživo izgledaju jako primamljivo :)




Naišla sam i na dečka koji radi portrete slikajući kavom.





A najzanimljivija mi je bila prezentacija talijanske stučnjakinje za kakao i čokoladu. Puno zanimljivih informacija o vrsti kakaa, izradi čokolade, kako degustirati čokoladu - vidom, sluhom, njuhom i okusom, te kako čuvati čokoladu. Sve nama poznate marke naravno nisu prava čokolada ni kakao. Prava čokolada nije ni tamna ni gorka, ni pravi kakao nije gorak, ako ostavlja gorak okus u grlu, znači da je loš kakao ili GMO kakao kakav je danas najrašireniji u svijetu. 
Degustirali smo među ostalim, tri vrste čokolade firme Gustolato, sve su bile s oko 70% kakaa, normalne smeđe boje, a ovisno o načinu prženja kakaa, imale su isto kao i vino, potpuno različite okuse. Prva je imala voćni okus - po višnjama, malinama, druga zemljani - po suhom voću, đemu od šljiva, bademima i treća najkvalitetnija imala je okus po ružinim laticama i općenito po cvijeću.

Comments